fbpx

Svjetski dan čokolade slavi dolazak čokolade u Europu 1550.godine. Prije toga, čokolada je bila prisutna u pojedinim dijelovima svijeta, predio južne i srednje Amerike, te Meksika.

Asteci su vjerovali da su sjemenke kakaa dar Quetzalcoatla, boga mudrosti, a sjeme je nekoć imalo toliku vrijednost da se koristilo kao oblik valute. Izvorno pripremljena samo kao piće, čokolada se posluživala kao gorka tekućina, pomiješana sa začinima ili pireom od kukuruza. Vjerovalo se da je afrodizijak i da daje snagu.

Danas su takva pića poznata i pod nazivom “Chilate”, a proizvode ih domaći stanovnici na jugu Meksika.

Otkrili su je strani osvajači i tako je napitak putovao u mnoge druge zemlje svijeta. Postao je miljenik ljudi gdje god je stigao. 1519. godine španjolskom istraživaču Hernánu Cortésu navodno je astečki car Montezuma poslužio napitak na bazi čokolade nazvan ‘Xocolātl’. Istraživač je piće ponio sa sobom u Španjolsku i dodao mu vaniliju, šećer i cimet da poboljša okus. Piće je steklo popularnost u Engleskoj i Francuskoj 1600-ih godina nakon španjolske invazije.

Jestive, čvrste čokolade stvorene su tek 1800-ih. Postupno su se mnoga jela na bazi čokolade počela oblikovati širom svijeta i počele su se pojavljivati ​​razne delicije.

Uvriježeno je mišljenje da čokolada deblja i da nije zdrava.

Međutim, to se može pripisati načinu proizvodnje i prerade većine čokoladnih proizvođača, u utakmici za kolač tržišta, pa ko je slađi.

Svjesna i umjerena konzumacija čokolade može vašem tijelu i mozgu pomoći u brojnim zdravstvenim funkcijama. Tamna čokolada koja sadrži najmanje 85% kakaa i samo 15% šećera (ili šećerne alternative) smatra se izvrsnom za naše zdravlje. Čokolade djeluju kao prirodni pojačivači raspoloženja. Imaju protuupalna i antioksidativna svojstva, fitokemikalije zvane flavonoidi, stimulanse zvane teobromin, koji mogu pomoći kod imuniteta, zdravlja srca, kašlja, jačanja pamćenja i rada mozga.

Štoviše, konzumiranje tamne čokolade dva ili tri puta tjedno, u umjerenim količinama, može vam pomoći u kontroli težine, zaustaviti žudnju za šećerom i pomoći probavi.

Skip to content