Povijest čokolade počinje otkrićem prvih biljaka kakaovca u Srednjoj Americi prije otprilike 4000 godina. Odatle je čokolada morala putovati u Španjolsku, u cijelu Europu, a zatim natrag u Ameriku i ostatak svijeta. Kako je čokolada postajala sve dostupnija, neprestano se razvijala, kroz mnoge pokuse i mnogo eksperimentiranja, pa je postala „glavna“ namirnica u kućanstvu koju danas svi poznajemo i slavimo kroz Međunarodni dan čokolade, Svjetski dan čokolade…i svaki Dan čokolade uz ručno rađene i personalizirane čokolade i praline iz Hedona čokolaterije u srcu Križevaca.

Čokoladni put

Povijest čokolade duga 4000 godina započela je u drevnoj Srednjoj Americi, današnjem Meksiku. Tu su pronađene prve biljke kakaovca. Olmeci, jedna od najranijih civilizacija u Latinskoj Americi, prvi su pretvorili biljku kakaovca u čokoladu. Njihovu su čokoladu pili tijekom rituala i koristili je kao lijek.

Stoljećima kasnije, Maje su hvalile čokoladu kao piće bogova. Mayan čokolada bila je cijenjeno piće napravljeno od prženih i samljevenih sjemenki kakaovca pomiješanih s čilijem, vodom i kukuruznim brašnom. Maje su ovu mješavinu prelijevale iz jednog lonca u drugi, stvarajući gusti pjenasti napitak nazvan “xocolatl”, što znači “gorka voda”.

Čokoladni trag, Hedona obilježava Međunarodni dan čokolade

Do 15. stoljeća Asteci su koristili zrna kakaovca kao valutu. Vjerovali su da je čokolada dar boga Quetzalcoatla, pili su je kao osvježavajući napitak, afrodizijak, pa čak i za pripremu za rat.

Čokolada stiže u Španjolsku

Nitko sa sigurnošću ne zna kada je čokolada stigla u Španjolsku. Legenda kaže da je istraživač Hernán Cortés donio čokoladu u svoju domovinu 1528. godine.

Vjeruje se da je Cortés otkrio čokoladu tijekom ekspedicije u Americi gdje su tražili zlato i bogatstvo, kad mu je aztečki car poklonio šalicu kakaa.

Kada se Cortés vratio kući, Španjolcima je predstavio sjemenke kakaovca. Iako se i dalje služila kao piće, španjolska čokolada miješala se sa šećerom i medom kako bi zasladila prirodno gorak okus.

Čokolada je brzo postala popularna među bogatima i imućnima. Čak su i katolički redovnici voljeli čokoladu i pili je pripremajući se za vjerske običaje.

Čokomanija u Europi

Španjolci su o čokoladi šutjeli jako dugo. Prošlo je gotovo stoljeće prije nego što je poslastica stigla u susjednu Francusku, a potom i u ostatak Europe.

Godine 1615. francuski kralj Luj XIII oženio je Anu od Austrije, kćer španjolskog kralja Filipa III. Kako bi proslavila ujedinjenje, donijela je uzorke čokolade na kraljevske dvorove Francuske.

Po ugledu na Francusku, čokolada se ubrzo pojavila iu Velikoj Britaniji u posebnim “kućama čokolade”. Kako se trend širio Europom, mnoge su nacije podigle vlastite plantaže kakaovca u zemljama duž ekvatora.

Čokolada je ostala neizmjerno popularna među europskom aristokracijom. Kraljevski i viši slojevi konzumirali su čokoladu zbog njezinih zdravstvenih dobrobiti, ali i njezine dekadencije.

Čokolada se još uvijek proizvodila ručno, što je bio spor i naporan proces. Ali s industrijskom revolucijom iza ugla, stvari su se trebale promijeniti.

Godine 1828. izum preše za čokoladu donio je revoluciju u proizvodnji čokolade. Ovaj inovativni uređaj mogao bi iscijediti kakao maslac iz prženih zrna kakaovca, ostavljajući za sobom fini kakao prah.

Prah je zatim pomiješan s tekućinama i izliven u kalup, gdje se skrutio u jestivu čokoladicu.

I to je bio začetak čokoladne ere.

2013. Čokolada postaje hedonistična poslastica koja se ručno proizvodi i po potrebi personalizira u Hedona križevačkoj čokolateriji.

#ljubavdobrotaičokolada postali su nezaobilazni moto svih događaja u Hrvatskoj, a i šire, pa su tako naše ručno rađene čokolade i praline pronašle svoj put i do Vatikana, te većini europskih zemalja.

Uvijek rado primljen poklon koji osim hedonističnog okusa ostavlja i dobar osjećaj jer uživate u čokoladama koje su izradile osobe s invaliditetom.

Međunarodni dan čokolade stvoren je za učenje, slavljenje i uživanje u svemu što ima veze s čokoladom!

Hedona d.o.o. Čokolaterija Križevci, mogućnost ispunjenja zamjenskih kvota uz ručno rađeni proizvod i tisak

Na današnji Međunarodni dan čokolade, donosimo vam nekoliko ideja kako provesti ovaj dan i obilježiti ga slatko!

Posjetite Hedoninu kuću čokolade – Slatka kućica u centru grada Križevaca. Udvostručite zabavu i povedite prijatelja.

Probajte novu čokoladu. Mogli biste se ugodno iznenaditi! Hakuna Matata čokolade najljepšeg omota i najfinijeg okusa.

Učini nešto slatko! Nemojte čekati da dođe Valentinovo da pokažete ljubav. Pošaljite svom prijatelju ili voljenoj osobi bombonijeru i slatka dostava je pred vratima!

Dođite u Choco bar Hedona u Križevcima, uživajte na predivnoj terasi u prirodi i miru, i isprobajte sve naše hedonistične proizvode na jednom mjestu.

A donosimo vam i nekoliko razloga zašto biste trebali svaki dan uživati u čokoladi!

Zdrava za srce

Kada se uzima umjereno, tamna čokolada je dobra za vaše zdravlje i može čak smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Čokolada vam može pomoći u učenju

Flavonoidi u čokoladi mogu pomoći u poboljšanju pamćenja i fokusa.

Čokolada sadrži kofein

Iako čokolada sadrži kofein, on je jači u tamnoj čokoladi nego u bijeloj čokoladi.

Recite zbogom karijesu

Tamna čokolada sadrži polifenole koji pomažu u borbi protiv karijesa te sprječava neugodan miris iz usta.

Protok krvi

Istraživanja su pokazala da nam čokolada može poboljšati krvotok.

Čokolada nas čini sretnima

Čokolada nema samo dobar okus. Također oslobađa kemikalije poput dopamina i opioida koji pozitivno utječu na naše raspoloženje

Međunarodni dan čokolade Hedona ručno rađene čokolade i praline
Skip to content