Hedona d.o.o. društveno poduzeće i integrativna radionica već 9. godinu posluje u srcu Prigorja, iznova se dokazujući kao društveno odgovorna tvrtka. U svom čokoladnom pogonu trenutno zapošljava 30 djelatnika, od kojih je 15 osoba s invaliditetom. Ručno rađeni proizvod ističe ono najbolje u ovim ljudima koji obično teško nalaze svoje mjesto na otvorenom tržištu rada. Staložena radna atmosfera u pogonu koji odiše opojnim mirisom kakaa i orašastih plodova, bobičastog voća, te ostalih tajnih sastojaka, ostavljaju na svojim djelatnicima osmijeh na licu kroz cijelo svoje radno vrijeme. Pristupačnost, razumijevanje i međusobno uvažavanje, te prihvaćanje, ključan su dio ovog radnog kolektiva.

Da je tome tako, svjedoči i potpora Vlade, Zavoda za zapošljavanje i Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, koji su samo ove godine, zaštitnim radionicama u Hrvatskoj, kroz poticaje isplatili više od 200 milijuna kuna.

Ministar rada Josip Aladrović i ravnateljica Zavoda za zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc , ovih su dana uručili ugovore vrijedne više od 57 milijuna kuna za razvoj novih tehnologija i poslovnih procesa radi zapošljavanja osoba s invaliditetom u zaštitnim radionicama.

Treba naglasiti da je 2021. broj zaposlenih iz očevidnika osoba s invaliditetom, narastao za 13,5% više u odnosu na prošlu godinu.

Ravnateljica Zavoda za zapošljavanje osoba s invaliditetom Damira Benc, istaknula je da iako relativno mlad institut, osnovan 2018., ostvaruje svoju svrhu, pa samim time, na ovome natječaju imamo 5 integrativnih radionica i očekujemo da ćemo ih uskoro imati još.

– Bitno je naglasiti da integrativne radionice ne znače getoizaciju osoba s invaliditetom i njihovo grupiranje mimo otvorenog tržišta rada, već omogućavaju dodatnu stručnu podršku osobama s invaliditetom, razumnu prilagodbu i sudjelovanje u radnim procesima pod uvjetima koji vladaju na otvorenom tržištu rada. To je vrlo dobar model, značajan za uključivanje osoba s invaliditetom na tržište rada te ćemo ga u idućem razdoblju unaprjeđivati, poručila je Benc.

Ručno rađen proizvod čokolaterije Hedona su izvrsne čokolade i praline, a dodijeljenim sredstvima od gotovo četiri milijuna kuna, naglasila je direktorica Hedone, Alemka Lončar,proširit će se kapaciteti uz nabavku novih strojeva i opreme.

Izvor

Skip to content