Potrošači od čokolade traže više od okusa

2023., godina novih izazova, slatke čokolade i gorkih okusa svjetskih promjena i utjecaja na globalno tržište proizvodnje prehrambenih proizvoda, u našem slučaju, posebice čokolade i čokolaterskih proizvoda. Oslonili smo se na istraživanje Taste Tomorrow, koji je  najveći svjetski ekosustav za razumijevanje potrošača u pekarstvu, slastičarstvu i čokoladi. Prateći lokalno i globalno ponašanje potrošača, stavove i izbore, pruža nam vrijedne, dubinske uvide. U mogućnosti smo upotrijebiti te uvide kako bismo pratili razvoj trendova i otkrili nove prilike.

Kako bi pratio i mjerio promjene ponašanja i stavova s obzirom na trenutnu ekonomsku i političku situaciju, Taste Tomorrow kontinuirano intervjuira potrošače diljem svijeta. Najnoviji rezultati pokazuju da je hrana unutar prve 3 kategorije u kojima su potrošači najviše zabrinuti zbog rasta cijena. Zanimljivo, samo 24% potrošača pokušava uštedjeti kupnjom manje čokoladica, pralina i ostalih čokoladnih artikala, što je najmanji broj u kategoriji „slatko“. Taj broj je veći kod deserta i sladoleda (25%), slatkiša (27%), kolača, slastica i slatkiša (29%).

Izvor: https://bit.ly/3W3sLvF

Tri glavna trenda proizašla iz nedavnog globalnog istraživanja koji će oblikovati industriju čokolade 2023. godine:

 1. ODRŽIVOST, TRANSPARENTNOST I SVJESNA POTROŠNJA

Hedona sirovinu dobavlja od proizvođača predanog transparentnom izvješćivanju o svom društvenom i ekološkom učinku i slijedi smjernice Globalne inicijative za izvještavanje (GRI G3), čije naglaske donosimo u tekstu niže,  što je naš glavni faktor pri izboru dobavljača sirovina.

Naglasci:

Napredni poljoprivrednici – naše poslovanje poljoprivrednih usluga nastavilo je podržavati 171 710 (+36,7%) poljoprivrednika uključujući preko 8 000 ha pokrivenih subvencioniranim dodacima tla i plaćenim radnim timovima za poboljšanje prinosa kvalitete kakaovca.

Nula dječjeg rada – Sustav praćenja i sanacije dječjeg rada koji pokriva >80% grupa poljoprivrednika u našem izravnom opskrbnom lancu.

Procvat prirode – pokrenuli smo naš intenzivirani pristup agrošumarstvu uključujući plaćanje usluga ekosustava na 11.000 ha.

Održiva čokolada – 1 od 2 prodana proizvoda sadrži 100% održivi kakao ili čokoladu.

 

 1. ČOKOLADA NA BILJNOJ BAZI BEZ MLIJEČNIH PROIZVODA

Budući da zabrinutost za okoliš, zdravlje i dobrobit životinja i dalje postoji, a s većim brojem dostupnih opcija biljnog podrijetla, mnogi potrošači uživaju u veganskoj i biljnoj hrani. Stoga ne čudi da će i biljna čokolada sljedeće godine postati veliki trend u svijetu čokolade. Čokolateri i proizvođači slastica razvijaju izvrsne alternative tradicionalnoj mliječnoj čokoladi u kojima mogu uživati potrošači koji slijede biljnu prehranu, ali će zavesti i ljubitelje tradicionalne mliječne čokolade. Dodajmo tome da sirovine korištene u Hedoninim ručno rađenim čokolaterskim proizvodima nisu testirane na životinjama.

 

 1. FUNKCIONALNA ČOKOLADA

Čokolada se povezuje s višim razinama endorfina i blagodatima za fizičko zdravlje. Magnezij u tamnoj čokoladi pomaže našim receptorima bolje vezati oksitocin, a vitamin C u bobicama i vitamin D u jajima pomažu u proizvodnji svih naših hormona sreće.

 

Oksitocin je hormon koji je direktno povezan uz ljubav – empatija, simpatija, tj. ljudsko povezivanje i povećanje povjerenja i odanosti. Najveća zastupljenost njegovih receptora je u maternici i u mozgu (u hipotalamusu i amigdali – dijelovima važnim za izražavanje emocija).

 

Čokolada se tradicionalno povezuje s ugodom i zadovoljstvom. Mnogi je potrošači povezuju i sa smanjenjem tjeskobe tijekom pandemije. Trendovi pretraživanja hrane koja ublažava tjeskobu ostali su visoki na svim jezicima koji su istraživani tijekom ove godine.

 

2023. godine, trendovi uživanja u čokoladi sve će se više pretvarati u trenutak uživanja koji je dobar i za tijelo i za um. Hedona je predvidjela ovaj trend, pa tako već par godina, Hedona čokolaterija na tržištu predstavlja funkcionalnu čokoladu Corina Gold, ručno rađenu čokoladu obogaćenu polifenolima čistoće 90%. Više o funkcionalnoj čokoladi iz Hedonine čokolaterije pogledajte ovdje.

IFS Food – održiva sigurnost hrane tržišna je prednost

Norma IFS (International Featured Standards) podržava proizvođače, trgovce i pružatelje usluga pri osiguranju kvalitete s obzirom na sve veće zahtjeve potrošača, a priznaje ju organizacija GFSI (Global Food Safety Initiative).

Tvrtka Hedona d.o.o. društveno poduzeće i integrativna radionica, čokolaterija za ručno rađene čokolade, praline i sladoled, ostvarila je uvjete i zakonsku regulativu za dobivanje prestižnog i međunarodno priznatog IFS Food certifikata, čime je još jednom dokazala izvrsnost u čokolaterskoj tržišnoj utakmici, istaknuvši se kao tvrtka odgovornog poslovanja u svim segmentima.

Tvrtka zapošljava osobe s invaliditetom i proizvodi koje Hedona plasira na tržište  su ručno rađene, craft i artisan čokolade, praline i sladoled.

 

IFS certifikat poduzeću omogućava da se, kako proizvodnjom, tako i marketingom, pozitivno istakne u tržišnoj utakmici

 • optimizacijom procesa proizvodnje i njihovim strogim pridržavanjem i nadzorom,
 • povećanjem kvalitete proizvoda,
 • smanjenjem broja opoziva proizvoda i rizika odgovornosti,
 • razumnim korištenjem resursa,
 • smanjenjem proizvodnog otpada,
 • uštedom troškova i vremena,
 • osiguravanjem sigurnosti svih interesnih skupina (dobavljača, kupaca, potrošača),
 • jačanjem povjerenja u svoje proizvode i lojalnosti kupaca.

 

Izvor: https://bit.ly/3QxNB59

Funkcionalnu ručno rađenu čokoladu obogaćenu polifenolima od najmanje 90%, možete naručiti u našoj online trgovini.

Iskoristite sve blagodati polifenola, uživajući u Corina Gold čokoladi raskošnog okusa i konzumacijom polifenola u kapsulama CardioPlus, kao dodatku prehrani.

Jedina čokolada na svijetu koja zadovoljava svih 5 ljudskih osjetila…mmmmmmljac

Hedona ručno rađene čokolade, praline i sladoled, visoki standardi kvalitete i sigurnosti.

#ljubavdobrotaičokolada #poklonidomaćeosjećajseodgovorno

 

Skip to content