Okus, miris i tekstura čokolade stimuliraju mozak.

Jedenje čokolade zapravo oslobađa dopamin, neurotransmiter u određena područja mozga: frontalni režanj, hipokampus i hipotalamus, zbog čega se osjećamo dobro. Vaš mozak neće dobiti veliku navalu hormona ako pojedete nekoliko kockica čokolade. Ipak, oni mogu igrati malu ulogu u zavođenju naših osjetila.

 

Hedona d.o.o. Čokolaterija Križevci

Čokolada sadrži triptofan, esencijalnu aminokiselinu koja stimulira proizvodnju serotonina, prirodnog antidepresiva, teobromin koji se pokazao učinkovitim za smirivanje kašlja, te stimulans kofein. Spoj katehin koji se može pronaći u kakau i zelenom čaju štiti mozak od formiranja amiloidnog plaka koji uzrokuje razvijanje Alzheimerove bolesti. Čokolada nije glavna hrana bogata magnezijem, ali umjereno uživanje u tamnoj čokoladi može utjecati na opće zdravlje i pomoći dobroj funkciji živaca i mišića.

Mliječna čokolada stimulira receptore okusa, koji potiču proizvodnju dopamina, koji je hormon sreće, pa joj se zbog tog osjećaja stalno vraćamo.

Ostale namirnice, poput lisnatog zelenila, smokava, avokada i orašastih plodova sadrže više magnezija, ali čokolada je zapravo prilično bogata hranjivim tvarima, s oko 176 mg u porciji od 100 g. Ovo su podaci za tamnu čokoladu (iznad 60% kakaa), a tamna se čokolada obično smatra zdravijom vrstom čokolade zbog manje količine šećera po obroku.

Pa, što još čokolada podrazumijeva?

Pa, ima i kremastu viskoznost. Kad je izvadite iz omota i malo zagrizete u usta, primijetit ćete da se brzo topi na jeziku, ostavljajući trajni osjećaj glatkoće.

Posebni receptori dodira na našim jezicima otkrivaju ovu teksturnu promjenu, koja onda potiče osjećaj zadovoljstva.

No ono što je kakao stvarno pretvorilo iz gorkog i vodenastog napitka u međuobrok koji danas obožavamo, bio je dodatak šećera i masti.

Hedona d.o.o. Čokolaterija Križevci

A za šta je kriva mama?

Dodatak točno odgovarajuće količine masti i šećera, presudan je za naše uživanje u čokoladi. Pogledajte stranu paketića mliječne čokolade i vidjet ćete da ona obično sadrži oko 20-25% masti i 40-50% šećera.

U prirodi se tako visoke razine šećera i masti rijetko mogu naći, ili barem ne zajedno.

Jedina hrana koja sadrži ovaj omjer nalazi se u prirodi? Majčino mlijeko.

Hedona d.o.o. Čokolaterija Križevci

Možda se čini jednostavno – volimo čokoladu jer je dobrog okusa. Ali tu je i više od toga – a odnosi se na ravnotežu masti / ugljikohidrata koja je postavljena od samog početka našeg života.

Puno prirodnih šećera možete dobiti iz voća, a u orasima ili ukusnom komadu lososa može se naći puno masnoće, ali jedno od rijetkih mjesta gdje ćete oboje pronaći, je u majčinom mlijeku.

Ljudsko majčino mlijeko posebno je bogato prirodnim šećerima, uglavnom laktozom. Otprilike 4% ljudskog majčinog mlijeka čini masnoća, dok oko 8% čini šećer. Formula mlijeka kojim se hrane bebe, sadrži sličan omjer masti i šećera.

Ljudsko majčino mlijeko sadrži 3 do 5% masti i 6,9% do 7,2% ugljikohidrata, što zadovoljava otprilike 1-2 omjera masti i ugljikohidrata.

Ovaj omjer, 1 g masti i 2 g šećera, jednak je omjeru masti i šećera kao u mliječnoj čokoladi. I u keksima, krafnama, sladoledu. Zapravo se taj određeni omjer odražava u mnogim namirnicama kojima se teško odupiremo.

Dnevna doza čokolade

Sada kada znate više o omiljenoj hrani, da vidimo koliko nam je nje, zapravo dovoljno?

Dnevna doza od 25 g tamne čokolade lagano poveća tjelesnu težinu nakon tri mjeseca. Međutim, dnevni unos od 6 g nije doveo do povećanja tjelesne težine.

Konzumacija 20 g čokolade s 90%-tnim ili 55%-tnim udjelom kakaa u 30 dana, rezultira snižavanjem krvnog tlaka, posebice konzumacijom čokolade s 90%-tnim udjelom kakaa.

Preporuka u donesenim zaključcima istraživanja su da 20 g tamne čokolade (90%) na dan, može imati blagotvoran učinak na vaše arterije.

Čokolada je definitivno korisna u pravoj količini, ali mislite na kalorije, kao i na sadržaj šećera i masti. Naročito kod mliječne čokolade. Premda mliječna čokolada ima iznenađujući broj važnih hranjivih sastojaka, svejedno je treba smatrati povremenim dijelom prehrane, a ne nečim što svakodnevno jedete. Porcija mliječne čokolade od 42,5g sadrži 83 miligrama kalcija koji podupire kosti, kao i 1 miligram željeza. Ista količina mliječne čokolade također osigurava 164 miligrama kalija i 1 miligram cinka. Uz to, ova porcija mliječne čokolade isporučuje 86 međunarodnih jedinica vitamina A i 2,5 mikrograma vitamina K.

Hedona mliječna čokolada 33%

Većina dostupnih provedenih istraživanja vezanih uz kulturu konzumacije čokolade, u obzir uzima učestalost povrh kvalitete, te ne razlikuju tamnu čokoladu i mliječnu čokoladu, i uključuju njezine razne oblike. Istraživanje iz 2011. pokazuje sljedeće:

 • 37% manji rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti
 • 31% manji rizik od dijabetesa
 • 29% manji rizik od moždanog udara

Najveću korist od čokolade donosi najveća koncentracija kakaa koji sadrži flavonole, oblik flavonoida, polifenolnih spojeva. Flavanoli djeluju kao antioksidanti, brišući štetne slobodne radikale koji nastaju tijekom metabolizma stanica. Oni također mogu smanjiti otpornost na inzulin i učiniti krvne žile elastičnijima, smanjujući krvni tlak.

Hedona tamna čokolada 70%
Corina Gold tamna čokolada s polifenolima

Summary:

 • Čini me sretnom, umanjuje razinu stresa
 • Sadrži magnezij, koji obično baš ženama nedostaje, te stoga žene više posežu za čokoladom od muškaraca
 • Utjeha, pojačivač raspoloženja
 • Želja za čokoladom je izraženija kod žena, osobito tijekom predmenstrualnog sindroma.
 • Čokolada ima snažne psihoaktivne učinke, djelujući na mozak na načine slične drogama poput nikotina, opioida i alkohola
 • Čim pojedemo komadić čokolade, skloni smo poželjeti još.
 • Naša emocionalna želja za tom hranom – potaknuta tjeskobom, socijalnim situacijama ili lošim danom – može nadjačati naše fiziološke potrebe, što znači da ih jedemo čak i kada nismo gladni.
 • Pokušavamo povratiti okus i osjećaj bliskosti koju smo dobili od prve hrane koju smo ikad uzeli; majčinog mlijeka
 • Smanjuje rizik oboljenja od kardiovaskularnih bolesti
 • Teobromin u čokoladi je tvar koja djeluje kao regulator krvnog tlaka, opušta (dilatira) krvne žile srca (time osigurava dobru opskrbu srca krvlju), aktivira izlučivanje mokraće, regulira živčani sustav i koristan je u slučajevima gdje postoji pojava anemije.

Jedina čokolada na svijetu koja zadovoljava svih 5 ljudskih osjetila…mmmmmmljac Hedona čokolade! 

Skip to content