fbpx

Vino, čokolada i čaj povećavaju kognitivne funkcije mozga, jer su izuzetno bogati flavonoidima koji svojim antioksidativnim djelovanjem povoljno utiču na cijeli organizam.

Istražujući djelovanja flavonoida, biljnih tvari kojima su bogate poslastice koje sadrže čokoladu, te crno vino i čaj, dokazano je kako one izrazito povoljno djeluju na mozak.

Flavonoidi su tvari isključivo biljnog porijekla, pa ih zato često nazivaju i bioflavonoidima. Flavonoide u velikim količinama možemo pronaći u agrumima, ekstraktu biljke ginkgo, zelenom i bijelom čaju, tamnoj čokoladi, šparogama, komoraču te u ljusci crnog grožđa tj. crnom vinu.

Flavonoidi imaju izražena antioksidativna svojstva, te istraživači vjeruju da njihov povećani unos putem prehrane može znatno smanjiti i rizik za razvoj Alzheimerove bolesti, objavio je ‘Journal of Cellular and Molecular Medicine’.

Kakaovo zrno je dobar izvor flavonoida, poput katehina, pa je i čokolada s visokim udjelom kakaovih dijelova važan izvor antioksidansa u prehrani. Prema procjenama udjela čokolade u ukupnom prehrambenom unosu antioksidansa, 41 g mliječne čokolade sadrži sličan udjel ukupnih polifenola kao i standardno serviranje crnog vina, dok šalica vruće čokolade osigurava oko dvije trećine te vrijednosti. Dokazano je da čokolada i crno vino imaju podjednake udjele polifenola, te podjednako dobro djeluju u zaštiti organizma od razvoja kardiovaskularnih bolesti. Polifenoli također pokazuju, osim antioksidacijskih, antimikrobna i antikancerogena svojstva, kao i druga pozitivna djelovanja na ljudsko zdravlje (Gonzales-Centeno i suradnici, 2012; Yilmaz i 29 suradnici, 2011).

Čokolada i vino, zaljubljeni par

Čokolada sa 81 % kakaovih dijelova ima veliki udio kakaove mase, a samim time i polifenola, što je čini gotovo podjednako trpkom kao i crna vina, pa vina koja su inače snažna, trpka i bogata okusa, ne mogu jako dominirati.

Nadamo se da i vi imate nekoga s kim se ljubite kao što se ljube, čokolada i vino. Idealan spoj. Naravno, koliko ljudi, toliko ćudi, a još toliko i profila u okusu vina.

Ključ spajanja vina i čokolade je prepoznati koji okusni profil vina želite iskoristiti. Kada identificirate taj okus, čokolada se može koristiti za manipuliranje okusa vina.

Donosimo vam kratak pregled idealnih „ljubavnih“ kombinacija, čokolada i vino…

Desertna vina se najbolje kombiniraju s čokoladama nižeg postotka kakao dijelova, dok crna vina zbog svoje intenzivne arome i intenzivnog okusa, bolje idu sa tamnim čokoladama.

Čokoladi s 38% kakaovih dijelova najbolje odgovaraju vina Muškat žuti i Prošek.

Čokoladu s 50% kakaovih dijelova najbolje je upariti s vinom Muškat žuti.

Čokoladi s 60% kakaovih dijelova najbolje odgovara vino Graševina.

Čokolada s 72% kakaovih dijelova najbolje se kombinira vinima Traminac i Blatina.

Čokoladi s 81% kakaovih dijelova najbolje odgovaraju vina Sauvignon, Graševina, Žilavka, Muškat žuti i Prošek.

Izvor: https://bit.ly/36rn1nI

"Pri prvoj čaši čovjek pije vino; pri drugoj čaši vino pije vino; pri trećoj čaši vino pije čovjeka." Japanska mudra poslovica koja se najbolje može primijeniti baš u dane Martinja… Mi bismo još dodali, kockica čokolade uz svaku kapljicu, živjeli!

Skip to content