Konferenciju naziva ‘Future of the Right to Work: What role for the Social Economy?’ (Budućnost prava na rad: Kakva je uloga društvene ekonomije?) organizirali su EUSPD (Europska udruga pružatelja usluga za osobe s invaliditetom i promiče izjednačavanje mogućnosti za osobe s invaliditetom kroz učinkovite i visokokvalitetne sustave usluga u Europi), Udruga ustanova, drugih pravnih osoba i građana koji provode profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom Hrvatske (OSVIT) i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom (ZOSI), te je okupila ključne domaće i međunarodne dionike – stručnjake, aktiviste i osobe s invaliditetom – kako bi istražili ulogu društvene ekonomije u unapređenju tržišta rada, kao i identificirali kako ostvariti njen maksimalni učinak.

EASPD konferencija održana je u Zagrebu od 5. do 6. svibnja s ciljem odgovoriti na sljedeća pitanja:

  • Što donosi budućnost osobama s invaliditetom, istražujući njihovo pravo na rad i goleme mogućnosti koje socijalna ekonomija može pružiti.
  •  Što je kvalitetan posao za osobe s invaliditetom i što to znači za društvenu ekonomiju?
  • Koje su vještine potrebne za stvaranje prilika za posao u budućnosti?
  • Kako će budućnost rada utjecati na socijalnu ekonomiju (i obrnuto)?
  • Može li i kako socijalna ekonomija više doprinijeti provedbi članka 27. Konvencije UN-a o pravima osoba s invaliditetom?

HEDONA d.o.o. društveno poduzeće i integrativna radionica na čelu s dir. Alemka Loncar , predstavili su  konkretne primjere uspješnih priča o tome kako socijalna ekonomija može pomoći osobama s invaliditetom da uživaju pravo na rad i zapošljavanje na ravnopravnoj osnovi s drugima.

Naš je cilj zaposliti što je moguće više osoba s invaliditetom i u tu svrhu osmišljavamo nove djelatnosti. Tako smo prije godinu i pol pokrenuli tisak promo materijala i šivanje platnenih torbi što se pokazalo kao vrlo dobar smjer u kojem ima dosta posla.

Izvor

Skip to content